But sa pet cena

Bez autora
Mar 21 2010

Cene osnovnih namirnica šarenolike su u trgovinama i osetno se razlikuju od grada do grada. Građani Srbije tako, zavisno od mesta, različito plaćaju sveže meso, ali i sir, kajmak, mlečne prerađevine, jaja, ribu, voće, povrće. Nekada se taj raspon cena za iste namirnice razlikuje i po nekoliko desetina dinara. Prema poslednjem “snimanju” cena Republičkog zavoda za statistiku, krajem prošlog meseca, za svinjsko bez kostiju valja izdvojiti najmanje 325 dinara, koliko kilogram, recimo, staje u Subotici, dok u Zrenjaninu i Novom Sadu košta po 335, pa do 500 dinara u Novom Pazaru. U Valjevu je prosečna cena 441, a u Kraljevu - 415 dinara. Inače, ova kategorija mesa prošlog meseca pojeftinila je za oko osam odsto. Iako se cena junećem mesu nije menjala, jer je slabija, odnosno standardna potražnja, i ova kategorija mesa ima “šarene” cenovnike zavisno od trgovine, regiona, grada i kupovne moći građana. Juneće meso bilo je najpovoljnije pazariti u Novom Sadu, po ceni od 363, a najskuplje u Nišu, gde se za juneći but bez kostiju plaća bezmalo 500, odnosno 499 dinara.

But sa pet cenaCene osnovnih namirnica šarenolike su u trgovinama i osetno se razlikuju od grada do grada. Građani Srbije tako, zavisno od mesta, različito plaćaju sveže meso, ali i sir, kajmak, mlečne prerađevine, jaja, ribu, voće, povrće.

Nekada se taj raspon cena za iste namirnice razlikuje i po nekoliko desetina dinara.

Prema poslednjem “snimanju” cena Republičkog zavoda za statistiku, krajem prošlog meseca, za svinjsko bez kostiju valja izdvojiti najmanje 325 dinara, koliko kilogram, recimo, staje u Subotici, dok u Zrenjaninu i Novom Sadu košta po 335, pa do 500 dinara u Novom Pazaru. U Valjevu je prosečna cena 441, a u Kraljevu - 415 dinara. Inače, ova kategorija mesa prošlog meseca pojeftinila je za oko osam odsto.

Iako se cena junećem mesu nije menjala, jer je slabija, odnosno standardna potražnja, i ova kategorija mesa ima “šarene” cenovnike zavisno od trgovine, regiona, grada i kupovne moći građana.

Juneće meso bilo je najpovoljnije pazariti u Novom Sadu, po ceni od 363, a najskuplje u Nišu, gde se za juneći but bez kostiju plaća bezmalo 500, odnosno 499 dinara.

Istovremeno, teletinu su sudeći prema našem cenovniku, najskuplje plaćali potrošači Pančeva, Sremske Mitrovice i Beograda, gde je ova kategorija mesa koštala do 790 dinara za kilogram. Za razliku, od njih, recimo, žitelji Kraljeva i Zaječara izdvajaju znatno manje para. Kilogram teletine ovde staje 479, odnosno 499 dinara.

Raspon cena pilećeg mesa je od 149 pa do 250 dinara, mada je prosečna cena oko 190. Najviše cene imali su trgovci u Užicu, a najniže u Novom Sadu, Smederevu i Pančevu.

Sir i kajmak

Sir je najpovoljnije kupiti u Kraljevu i Valjevu, gde kilogram staje po 150 dinara. U većini mesta, inače, najčešća cena je oko 250, dok je u Zrenjaninu gotovo duplo skuplja od najniže cene na tržištu i iznosi 300 dinara za kilogram. Kajmak se prodaje od 400 u Kragujevcu, pa do 700 dinara u Vranju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik